انواع مختلف چاپ
مناسبترین چاپ بر اساس جنس محصول
چاپ بر روی کاغذ و مقوا: روش هایی همچون چاپ دیجیتال، سیلک اسکرین، هلیوگرافی، لترپرس و … مناسب است.
چاپ روی پارچه: انواع روش های چاپی مانند چاپ حرارتی یا سابلیمیشن، قالبی، باتیک و اسپری قابل استفاده است.
چاپ روی پلاستیک: برای چاپ بر روی انواع مصنوعات پلاستیکی، روش سیلک اسکرین و پدپرینت کاربردی ترین روش است.
چاپ روی شیشه: بهترین روش برای چاپ روی شیشه، چاپ دیجیتال توسط دستگاه فلت بد است که در نهایت طرح چاپ شده در مقابل نور خورشید و شستشو مقاوم خواهد بود.
چاپ روی چوب: همانند شیشه از روش دیجیتال و دستگاه فلت بد برای چاپ روی چوب استفاده می گردد.
چاپ روی فلز: روش افست و سیلک اسکرین در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد
چاپ مستقیم چیست؟
چاپ مستقیم، فلت بد یا چاپ مستقیم بر روی اشیاء سخت نوعی روش چاپی است که در آن با استفاده از دستگاه های مدرن، جوهر مخصوصی به نام جوهر UV به طور مستقیم بر روی سطوح صاف محصولات و متریال های مختلف مثل شیشه، پلکسی، چوب و … ریخته می شود. سپس از نور UV برای خشک شدن سریع جوهر استفاده می گردد. به همین دلیل گاهی به آن چاپ یو وی نیز گفته می شود.
طرح های ایجاد شده به وسیله چاپ فلت بد ماندگاری بالایی دارند. محصولات تولید شده در زمینه های مختلف کاربرد دارند. دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان ها، کفپوش، دیوارپوش، تزئینات شهری و کاربردهای هنری، و آتلیه ها از موارد کاربرد این روش می باشد.
حال ببینیم بر روی چه متریال هایی این نوع چاپ قابل استفاده است؟
این روش بر روی انواع بی شماری از متریال های مختلف مانند چوب، فلز، شیشه، سنگ، کاشی، سرامیک، کامپوزیت، چرم، فوم، بوم نقاشی، آینه، کارتن، پلکسی، موکت و … قابل اجراست.
مزایای چاپ مستقیم
- ماندگاری و مقاومت بالا در برابر ساییدگی و خراش و عوامل محیطی مانند اشعه خورشید، باران، گرما، سرما و …
- کیفیت، دقت و ظرافت بالا
- امکان چاپ طرح و نوشته دلخواه بدون محدودیت رنگی
- سرعت بالای خشک شدن جوهر که امکان تولید انبوه در مدت زمان کمتر را فراهم کرده است.
- امکان چاپ دو طرفه
مراحل چاپ مستقیم
فایل عکس ارسال شده باید به صورت Tiff و یا PSD باشد تا کیفیت بالاتری داشته باشد.
دستگاه مورد استفاده دستگاه فلت بد می باشد. جالب است بدانید که فلت بد (flatt bed) به معنای تخت صاف است و چون در این روش فقط می توان بر روی سطوح صاف چاپ زد این نام را به آن داده اند. در این روش فاصله دستگاه با جسم بر اساس ارتفاع محصول تعیین می گردد. سپس جوهر بر روی سطح چاپ پاشیده می شود. پس از چاپ به منظور خشک شدن سریع جوهر به آن نور ماوراء بنفش (UV) تابانده می شود. بدین ترتیب از ایجاد خدشه در چاپ جلوگیری می شود و تصویر با کیفیت و دقیقی خواهید داشت.
مشکلی که در این روش وجود دارد این است که چاپ رنگی بر روی سطوح تیره به خوبی خود را نشان نمی دهد. برای حل این مشکل ابتدا یه لایه رنگ سفید بر روی سطح چاپ زده می شود و سپس طرح مورد نظر بر روی آن چاپ می شود.
مزایای دستگاه فلت بد
- امکان استفاده از چهار رنگ CMYK به صورت همزمان
- قابلیت کاربرد رنگ سفید به عنوان بسترسازی سطح چاپ
- سازگار با جوهرهای UV که امکان خشک شدن سریع با تابیدن نور UV را فراهم می کند.
- این روش نوعی چاپ دیجیتال به شمار می رود و نیازی به کلیشه، زینک و فیلم نیست. بنابراین در هنگام چاپ محدودیت ابعاد نخواهیم داشت.
- با استفاده از این دستگاه امکان چاپ تا ارتفاع 15 سانتی متر وجود دارد. در واقع می توان گفت امکان چاپ بر روی تمام سطوح صاف وجود دارد.
محدودیت های دستگاه فلت بد
- قابلیت چاپ بر روی اجسام با ارتفاع بلندتر از 15 سانتی متر را ندارد. البته این را نیز باید در نظر داشت که هیچ دستگاه چاپی نیز این قابلیت را ندارد.
محدودیت سایز سینی این دستگاه: بزرگترین سایز سینی این دستگاه در ایران 200*300 سانتی متر است. البته برخی افراد اقدام به نوآوری هایی در ساختار این دستگاه کرده اند و به صورت دستی سایز سینی آن را افزایش داده اند.